tisdag 22 september 2009

hejsan bertil


Nu ska jag berätta lite om mina syskon.
Jag kan väll börja med min lille bror. Han heter Arne och är 8 år. Arne gillar att leka med sina räserbilar och busa med mej. Han har kort brunt hår och har ofta sin spindelman tröja på sig.
En gång skrämde han mej så att jag nästan ramlade ner för trappan. De var jätte kul, Vi skrattade jätte mycket då.
Sen min lillasyster, hon heter Berit och är 13 år. Hon älskar smink och nagellack och såna där tjejtidningar. Varje gång vi handlar så ser hon alltid någon fjantig tidning som hon vill ha, då tjatar hon på mamma JÄTTE mycket. Det är jobbigt alltså.
Jag och Arne brukar reta henne när hon har någon ny kille. Det är as kul. Men till slut blir hon sur och skvallrar för mamma och då får vi skäll. Men nu orkar jag inte skriva något mer. Men nu vet du lite om mina syskon i alla fall. Kramar från Gunhild.

3 kommentarer:

  1. Hej hej! hittade en krönika du kanske har användning av när du skriver din "insändare" (Om barn och ungas rätt) Krönikan hämtade jag på "Unga humanisters" hemsida = So det :-) Läs hela!

    "Moral kommer inifrån"
    2009-05-14 23:59

    En kväll kom ett par Jehovas vittnen och knackade på, för att berätta att jag kunde komma till Gud om jag tog emot deras budskap.
    Jag sa nej tack, jag tror inte på Gud.
    Smått förfärade undrade de hur jag kunde skilja på rätt och fel om jag inte trodde på Gud; som om Gud och moral var samma sak. Jag undrade vad de trodde skulle hända om det en dag kom slutgiltiga bevis för att det inte existerar någon gudomlighet.
    Skulle de plötsligt börja mörda, våldta och stjäla ifrån varandra? Skulle de förgripa sig på små barn, skulle de elda upp grannens hund, skulle de börja snatta smågodis i mataffären?
    Naturligtvis inte.
    Föreställningen om att religion och moral hör ihop är utbredd. I Sverige brukar vi prata om en "kristen värdegrund" i positiva ordalag. Religiösa representanter används fortfarande som ett slags moraliska remissinstanser. I Södra Sandby är kyrkan utsedd till "officiell trygghetspunkt" (SkD 8/5) och i de flesta lokaltidningar har prästen en egen spalt i egenskap av moralisk rådgivare snarare än god skribent.

    Att vara religiös är dock uppenbarligen inte en garanti för att man är moralisk. Katolska präster har stått för några av de mest uppmärksammade pedofilhärvorna någonsin, där över fyra tusen amerikanska präster verksamma under de senaste femtio åren anklagats för pedofili. I Brasilien uteslöts en hel familj och flera läkare ur kyrkan, sedan de tillåtit en nioårig flicka som var gravid med tvillingar att göra abort. Hon hade våldtagits av sin styvpappa (BBC News 2/4).
    På hemmaplan har två präster nyligen anklagats för sexuella trakasserier respektive sexuellt utnyttjande i samband med själavårdssamtal (SkD 21/4 och 3/4).
    Den moraliska rådgivning religiösa auktoriteter kan erbjuda oss är dessutom oundvikligen färgad av en viss ideologi snarare än allmännyttig humanism.
    Senast i lördags kunde vi läsa i SkD att Gud är kärlek, att den som inte tror på Gud därför inte tror att "kärleken övervinner allt" och saknar "inspirationskälla i livet" (kyrkoherde Martin Cruce, SkD 9/5). I USA ledde religiös rådgivning till att George W. Bush satte stopp för all ny stamcellsforskning trots potentialen att rädda miljoner liv. I Sverige höjs religiösa röster för att stoppa livräddande HPV-vaccin för unga flickor, eftersom man tror att det skulle kunna uppmuntra till ökad sexuell aktivitet.

    Varken den ena eller den andra ideologin tycks ha någon större betydelse vår förmåga att skilja på rätt och fel. Moralen verkar snarare vara universell, rentav medfödd hos de flesta. Det har rimligtvis varit lättare att överleva och föröka sig om man varit snäll, än om man stulit från och mördat andra flockmedlemmar. Under de cirka tre miljoner år som människan utvecklats har god moral blivit en del av vår arvsmassa.
    Upphäv det religiösa monopolet på moral. Låt oss en gång för alla ta tillbaka moralen och tryggt lita på vårt förnuft och vår medfödda empati för att avgöra vad som är rätt och fel. Moral, medmänsklighet och kärlek tillhör människan och ingen annan.
    Anna Bjurström
    anna.bjurstrom@unghum.se"

    SvaraRadera
  2. :-) Nej... jag tog nog i lite där :-) Vi kan prata om den på tisdag! Vi kopplar den till humanismens tankar och reder ut några ord som kan vara bra att känna till.... Känns allt okej inför "Fusklappsprovet"? Du kan maila fråor om det är något du inte får ihop! Kram

    SvaraRadera